Amandelmelk is een lekkere melkvervanger voor mensen die een cholesterol arm dieet volgen. Ook ideaal voor iemand met een lactose intolerantie of koemelkallergie. Voor sauzen gebruik je beter melk van cashewnoten.
Ik herinner me tijdens een algemeen gezondheidsonderzoek, dat mijn dokter me meegaf om minder melk te drinken. Ik heb nooit gevraagd waarom en heb de raad dan ook in de wind geslagen: een liter volle melk hield het in mijn ijskast nooit langer dan 3 dagen uit: koffie verkeerd, thee met veel melk, saus maken met melk, aardappelgratin in de oven… Ik herinner me nog goed de slogan van in mijn jeugd: "melk moet, melk doet je goed".
Blijkt dus dat het hier ging om een marketingslogan en niet direct om een gezondheidsslogan. Toen ik hoorde dat mijn LDL te hoog was, en elke dag havermoutpap (met echte melk dus) koken voor ontbijt de LDL na een half jaar niets deed verlagen (jammer genoeg wel verhogen), heb ik alle melkproducten uit mijn dieet geschrapt.
Gelukkig was de melkvervanger snel gevonden: rauwe amandelen een nachtje laten weken, blancheren, vliesje verwijderen, aanleggen met melk en dan een minuut mixen in de blender. Ideaal voor in de havermoutpap. 6 maand later was de LDL wel naar omlaag (met 25% zelfs). Hierbij dien ik te vermelden dat ik eierdooiers en alle melkproducten uit mijn dieet heb geschrapt, geen transvet eet en de porties vlees bij het avondeten kleiner maak dan 100 gram.
Amandelmelk recept
Ikzelf houd van volle melk met een vetgehalte van ongeveer 3.6%. Om dit gevoel te evenaren en om snel te werken (makkelijk te rekenen) volg ik de vuistregel:
- noten bevatten minstens 50% vet (macadamianoten echter 75%, lees dus de verpakking)
- 10 gram noten, geven 5 gram vet. Aangelengd met water tot 100 gram geeft dus melk van 5%
Voor 200 ml ontbijtmelk neem ik dus ongeveer 20 gram amandelen en vul aan met water tot het totaal 200 gram aanwijst op de weegschaal.
Wel belangrijk van amandelen te kopen die niet geroosterd zijn: de geroosterde noten geven naar mijn gevoel een te aangebrande melksmaak. Natuurlijk kan je over smaken niet twisten, dus probeer voor jezelf uit wat je het lekkerst vindt.
Ook belangrijk is de noten een nacht te laten weken, de volgende dag goed te spoelen, het vliesje te verwijderen (kokend water over de noten gieten, minstens 1 minuut laten blancheren en dan met je vingers de noot uit het vliesje drukken. Met enige oefening slaag je erin de noot niet telkenmale doorheen je keuken te schieten…).
Aan de geweekte noten zonder vliesje voeg je nu water toe en laat je minstens een minuut cutteren in een blender. Neem je tijd: hoe langer je mixt, hoe fijner je melk. Ikzelf kan me niet bezighouden om de gemalen melk door een kaasdoek uit te laten lekken, doe je dat toch, gooi dan de pulp niet weg, want deze zit boordevol lekkere noten (vergelijk met droge, geraspte kokos).
Waarom moeilijk doen als je amandelmelk kan kopen in de winkel?
Omdat je geen "amandelmelk" kan kopen in de winkel, tenzij iets wat er sterk op lijkt, met "extra spul" erin gemixt. Lees de verpakking van elke noten of sojamelk en wees verbaast of al het extra spul dat erin zit. Zelfgemaakte amandelmelk is alleen melk + amandelen: gezonder en eenvoudiger kan niet. Voeg wat suiker of honing toe en je kan er gewoon zo van genieten.
Hoe gebruiken
In mijn dieet is amandelmelk de gebruikte melk in mijn dagelijkse ontbijt havermoutpap.
Voor sauzen heeft het een ietwat te uitgesproken amandelsmaak. Ik gebruik daarvoor eerder cashewnoten, al dan niet geroosterd. De niet geroosterde cashewnoten moet je maar een uurtje weken in water, dus ideaal als je bijna aan de slag gaat om te koken: heb je melk nodig, week dan de juiste hoeveelheid cashewnoten af en begin ze te weken. Verder heel makkelijk: spoelen, aanlengen met water en een minuutje cutteren.
Verder is het aan jezelf om te spelen met andere noten. Dezer dagen bestaat mijn ontbijtmelk uit een mengeling van okkernoten, amandelen en Braziliaanse noten. Rauwe, niet geroosterde pistachionoten en hazelnoten gaan soms ook bij
in de melk.
Waar ik me nog niet heb op toegelegd, is notenmelk te gebruiken in smoothierecepten. De eerste keer dat ik amandelmelk met verse aardbeien had gemixt, bleek dat het resultaat niet echt in mijn smaak viel. Zonde van zowel de amandelen als de verse aardbeien, dus wat dat betreft moet ik nog wat experimenteren.
Aanlengen met water, niet met melk……je gebruikt de woorden door elkaar.
Waarom de vliesjes verwijderen? Als je het door een kaasdoek doet blijven ze toch achter? Of is er een andere reden voor?
Dankjewel Sjoukje, aanlengen met water dus 🙂
Waarom de vliesjes verwijderen? Omdat de vliesjes stoffen bevatten die het moeilijker maken de noot te verteren. Maar dit doe ik eerder uit gewoonte dan uit wetenschap.
Het weken verwijdert ook al wat “van die stoffen” in het weekwater (daarom ziet het ook bruin).
Ikzelf doe de melk niet door een kaasdoek, en ben dus zeker dat ik geen vliesjes eet. Inderdaad gaan je vliesjes in de kaasdoek achterblijven, is je melk na het mixen duidelijk bruiner dan zonder vliesjes, dan zitten er toch “van die stoffen” in je melk. Het hangt er dus vooral vanaf hoe goed alles bij jou verteert: heb je geen last van vliesjes, dan gewoon mee mixen.
“van die stoffen” zijn enzymeremmers, die ervoor zorgen dat de noot “vers” blijft totdat ze gaat spruiten tot een nieuw plantje. Ze remmen dus ook de enzymes tijdens je spijsvertering.
Waar ik nieuwsgierig naar ben: gebruik je dit nu ook in de aardappelgratin? Of kan ik daar beter cashews voor nemen? Overigens kan je van amandelmelk lekkere chocomel maken!
Beste Anouk,
Inderdaad maak je van amandelmelk lekkere chocomel 🙂 Voor hartige recepten gebruik ik liever cashewmelk, dus ook voor in de aardappelpuree/gratin.
Over smaken valt verder niet te twisten: dus proberen is weten. Succes en laat weten hoe het afloopt!