Oorzaken van een te hoge cholesterol

Mogelijk oorzaken van te hoge cholesterol: consumeren van teveel transvet en verzadigde vetten, erfelijkheid, zwaarlijvigheid, diabetes en een traag werkende schildklier.

Cholesterol wordt grotendeels aangemaakt in de lever en verder opgenomen uit je voedsel. Tegenwoordig is de wetenschap het erover eens dan mensen die veel verzadigde vetten eten (zoals deze onder andere te vinden zijn echte boter, kaas, volle melk, koekjes, gebak en vet vlees), extra cholesterol gaan aanmaken. Kijk steeds op de verpakking van de snacks die u aankoopt, in hoeverre er verzadigde vetten in voorkomen.

Onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in plantaardige oliƫn zoals olijfolie (palmolie, alhoewel ook plantaardig, heeft naar verhouding veel meer verzadigde vetten), noten en vis.

Gefrituurde kip en ansjovis, gebakken pindanoten, olierijke sambal, kokosrijst en een half ei

Verzadigde vetten zijn vooral te vinden in dierlijke vetten en vind je al snel terug op een bord restaurant-eten zoals hierboven: gefrituurde kip (de overgrote portie op het bord is van dierlijke oorsprong), gefrituurde ansjovis met hoofdjes er nog aan, gebakken pindanoten, palmolie-rijke sambal, kokosrijst en in de dooier van het ei).

Vroeger ging de wetenschap ervan uit dat voedingsstoffen rijk aan cholesterol de menselijke cholesterol evenredig zouden verhogen. Nu blijkt dat het eten van zulk voedsel (eierdooiers, lever, nieren, inktvis, garnalen, vette kaas, echte boter…) minder de cholesterol de hoogte injaagt dan de verzadigde vetten.

Ondanks het een verouderde wetenschap is, volg ik nog steeds een cholesterolarm dieet omdat dit dieet er automatisch voor zorgt dat je minder verzadigde vetten gaat eten. Door simpelweg boter, room, kaas en melk te vervangen met olie en noten + de porties dierlijk voedsel te verlagen (minder dan 200 mg cholesterol/dag), is mijn slechte LDL duidelijk aan het verlagen.

  • Erfelijkheid speelt ook een rol: sommige mensen maken gewoonweg meer cholesterol aan dan anderen. Hebben andere familieleden een hoge cholesterol of een hart en vaatziekte op jonge leeftijd, dan is de kans groot dat je hoge cholesterol in je genen zit.
  • Ook bij diabeten wordt vastgesteld dat hun cholesterol hoger is dan bij mensen zonder diabetes.
  • Een lage HDL zorgt ervoor dat er weinig overtollig LDL wordt opgekuist uit de bloedvaten.
  • Bij zwaarlijvige mensen met "een dik buikje" gaat meer LDL en minder HDL aangemaakt worden.
  • Tenslotte bestaat de mogelijkheid dat een slecht functionerende schildklier je totale cholesterolwaarde de hoogte in jaagt.

Ook is het belangrijk om weten dat langdurige stress ongezond is. Bovendien ga je in stressituaties meer neigen tot ongezonde gewoontes: een cigarette meer, de snack waar je al weken naar verlangt…

Het is belangrijk te weten welke factoren je hoge LDL veroorzaken om zo een gepaste oplossing te vinden. Zo zijn zwaarlijvingen meer gebaat met een vetarm dieet dan ik. Mensen met erfelijkheids-cholesterol zullen hoogst waarschijnlijk het meeste baat vinden in het nemen van medicatie. Mensen met een lage HDL zullen worden aangeraden meer te bewegen.

Voor een duidelijke analyse raadpleegt u best een arts en heeft u een uitgebreid antwoord klaar op de vragen:

  • hoe is de gezondheid van uw bloedverwanten,
  • wat is uw levensstijl en
  • wat zijn uw eetgewoonten.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*