Over ons

Onze ervaring met te hoge LDL en hoe we deze proberen te verlagen.

Vind op deze site alle informatie die ik heb opgezocht en wat ik heb gedaan om mijn slechte LDL-cholesterol met 25% te verlagen in 2 maanden: door het volgen van een laag cholesterol dieet met dagelijkse cholesterol-inname niet meer dan 200 mg cholesterol. Op 11 september 2012 was mijn LDL 3,7 mmol /L, 2 maanden later (9 november 2012) was deze waarde teruggebracht tot 2,7 mmol / L . Mijn HDL bleef constant op 1,8 mmol/L.

Supervoedsel en andere nonsense

Mijn eerste poging om mijn LDL cholesterol te verlagen was wat ik noem "de supervoedsel strategie". Dagelijks ontbijt: havermoutpap met een kopje groene thee: 2 keer supervoedsel om de cholesterol te verlagen, als ik de literatuur mocht geloven. Niet dus: mijn LDL steeg in 6 maanden met 20% van 3,1 tot 3,7 mmol / L.

Cholesterol arm dieet

Dagelijkse cholesterol-inname lager dan 200 mg strategie: succes!

Mijn werkende strategie om mijn LDL-waarden te verlagen was ervoor te zorgen dat mijn dagelijkse cholesterol-inname niet hoger is dan 200 mg.

Iets meer inspanning dan de vorige strategie, maar minder moeilijk dan expliciet te zorgen voor:

 • lagere inname van verzadigde vetten,
 • eten van meer oplosbare vezels,
 • mijn gewicht te verminderen
 • voedsel te kopen verrijkt met plantaardige stanolen en sterolen
 • meer lichaamsactiviteiten (juist ja, ik zit hier nu te typen, en dat doe ik voor het merendeel van mijn dagen)

Maximaal resultaat met een minimale inspanning.

De makkelijkste manier om je cholesterol-inname te verlagen is het verminderen van vlees en zuivelproducten. Dit leidt automatisch tot:

 • verminderde consumptie van verzadigde vetten (plantaardige vetten zijn veel minder verzadigd) en
 • verhoogde vezelconsumptie.

Als we kijken naar mijn gewicht, mag ik zeggen dat ik niet echt teveel weeg. Ik ben daarom niet geïnteresseerd in een vetarm dieet, want dat zou kunnen leiden tot het verlagen van de totale cholesterol, zowel de LDL en de HDL.

Ik heb geen voedingsmiddelen met stanolen en sterolen aangeschaft. Als ik extra’s moet kopen, zullen dat voedingssupplementen zijn in pil vorm: kwestie dat die meer geconcentreerd, dus makkelijker te doseren. Bovendien bevatten sommige voedingssupplementen een cocktail van producten die de LDL kunnen verlagen, waaronder stanolen en sterolen.

De uitdagingen bij het verlagen van LDL cholesterol via een dieet

Je weet pas of wat je doet ook daadwerkelijk werkt, na een nieuwe bloedtest, ongeveer 3 maanden na je vorige test.

Op zoek naar producten met weinig cholesterol is moeilijk, omdat ik een leesbril nodig heb en me in de winkel gek kan staren op de onleesbare kleine lettertjes op de verpakkingen zonder ook maar iets te kunnen lezen. Om maar te zwijgen over verpakkingen die het cholesterolgehalte niet vermelden.

Ook lastig is wanneer je op vakantie gaat en bent aangewezen op voedsel klaargemaakt in restaurants. Kijk even naar de bekende chefs op TV, hoe graag die omspringen met boter en room en je weet onmiddellijk dat restaurants niet zitten wachten op klanten zoals ik.

De vuistregels:

 • alles plantaardig bevat geen cholesterol
 • vis is beter dan vlees
 • een kleine portie vlees is beter dan een grote portie
 • orgaanvlees, inktvis en eieren gaan al snel meer dan 200 mg cholesterol bevatten, dus probeer deze producten te vermijden of stop na 1 lekkere hap
 • eet vers voedsel en vermijdt fastfood en fabrieksvoedsel
 • neem altijd en overal een pakje noten mee, kwestie van een gezonde snack bij de hand te hebben als je opeens toch honger krijgt.

Conclusie

Ik slaagde erin om mijn LDL-cholesterol te verlagen van 25% in 2 maanden door een cholesterol arm dieet te volgen van maximum 200 mg cholesterol per dag. Mijn laatste test was begin november 2012 en ik ben benieuwd naar mijn volgende bloedtest.

Comments

 1. L. van der Maden says

  Ik ben er achter gekomen dat het te weinig gebruiken van goede vetten je LDL inderdaad naar boven jaagt. Nog nooit heb ik het gehoord dat de hoogte boven de 11 kon komen. Maar het is echt waar. Zeker meer dan een jaar heb ik zo weinig mogelijk vetten gebruikt omdat mijn totale ratio 8.6 was. Na dit jaar was dus mijn LDL 11.3 Logisch, achteraf bekeken, want je lichaam heeft nu eenmaal vet nodig.
  Nu ben ik bezig meer goede vetten te gebruiken. Over een maand of 3 ga ik weer bloed prikken en ben super benieuwd hoe hoog mijn waarden dan zijn.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*